Novinky (nejen) kolem bezkontaktních plateb v ČR

Hned pět společností najednou dnes pořádá tiskovou konferenci s názvem Mobily, platební nástroj současnosti. Co Česká spořitelna, GE Money Bank, ČSOB, Telefónica a MasterCard chystají? Sledujte naši online reportáž. Doplněno o celkové shrnutí!

Tiskovou konferenci už máme za sebou a pokud se vám nechce zpětně pročítat celý online přenos, máme pro vás ještě krátké shrnutí všeho, co se dnes událo. A že toho bylo skutečně dost.

Tisková konference MasterCard Tisková konference MasterCard
Tisková konference se konala v hotelu K+K Central v Praze, a vidět vedle sebe sedět Českou spořitelnu a GE Money Bank se vám jen tak nepoštěstí

Bezkontaktní samolepky už i u České spořitelny

Česká spořitelna začala bezkontaktní karty vydávat jako první, a to hned ve velkém stylu. Teď už přichází řada i na bezkontaktní samolepky. Budete si je moci vzít jako debetní karty k účtu, kromě bezkontaktních plateb půjde platit i přes internet a fungovat bude i výběr hotovosti na pokladně (cashback).

Pokud si zažádáte o samolepku společně s plastovou kartou, budete mít i stejný PIN. Platnost samolepky bude tři roky. Vydávat se začnou za týden, 12. srpna.

K dispozici budou ve dvou designech. Pokud už jste bezkontaktní samolepky dřív viděli, určitě si všimnete, že vypadají trochu jinak, než dřív.

Bezkontaktní samolepka České spořitelny Bezkontaktní samolepka České spořitelny
Bezkontaktní samolepka České spořitelny

Česká spořitelna garantuje vrácení peněz v případě odcizení a prokazatelném zneužití karty, dojde-li k němu při bezkontaktní platbě bez zadání PIN (tj. do 500 Kč).

Světlá budoucnost MasterCard Mobile

MasterCard chce nabídnout možnost platit telefonem i těm, kteří nemají NFC telefon ani žádnou nálepku. Chystá tak dál rozvíjet službu MasterCard Mobile.

Do konce letošního roku bude MasterCard Mobile umět dobíjet kredit u předplacených karet, platit telefonem v kavárnách a restauracích, které nemají terminál a platit za jízdenky a parkování. Kromě toho MasterCard chystá i akceptaci plateb s QR kódem na klasických terminálech, kdy by se pak měl QR kód zobrazit na displeji a ověření transakce proběhne online.

Do konce roku by měla být k dispozici i aplikace pro Windows Phone 8. A připravuje se dokonce i možnost pomocí MasterCard Mobile vybírat hotovost z bankomatu.

Postupně ale bude docházet ke konvergenci s NFC platbami a následně k produktu MasterPass, o kterém jsme psali už dřív.

Karty od GE Money Bank brzy přiletí do telefonu vzduchem

I současný leader bezkontaktních plateb u nás, GE Money Bank, chystá dvě novinky. Tou první jsou i kreditní bezkontaktní samolepky, doposud byly pouze debetní.

Daleko zásadnější novinkou je ale brzké spuštění tzv. Over the Air distribuce platebních karet. Nebudete tak muset čekat, až vám přijde nová SIM karta s přednahranou platební kartou poštou, i když si o to můžete už zažádat online, bude stačit si dojít vyměnit NFC SIM kartu k operátorovi a na telefon vám pak platební karta dorazí přes internet.

Kromě ušetřené cesty na poštu to má ale i další výhody. Karty v telefonu půjdou vzdáleně spravovat (po skončení platnosti vám prostě přijde nová a stará se smaže) a budete tam moci mít až tři najednou, třeba soukromou, kreditní a firemní.

V současnosti už běží pilotní provoz v rámci 50 zaměstnanců GE Money Bank a po nějaké chvilce ladění by se, teď už skutečně finální řešení, mělo dostat i na veřejnost.

A máme tady pro vás ještě zajímavost v podobě průměrných hodnot transakcí klientů GE Money Bank podle typu platby. Ze srovnání vyplývá, že pomocí NFC plateb mobilem jsou v průměru uskutečňovány větší transakce, než u bezkontaktních nálepek, které lidé opravdu používají pouze pro platby za drobné zboží.

Debetní karta Kreditní karta
Kontaktní karta 764 Kč 771 Kč
Bezkontaktní karta (kontaktní transakce) 787 Kč 834 Kř
Bezkontaktní karta 334 Kč 332 Kč
Bezkontaktní nálepka 217 Kč
NFC platba 296 Kč 338 Kč

Telefónica přichází s mobilními terminály pro každého

Ale asi s nejzásadnějším produktem přichází Telefónica. Připravuje totiž mobilní terminály neboli mPOS, respektive, jak to Telefónica říká: MPO2S. Ty by měly být ideálním nástrojem pro bezhotovostní platby pro drobné obchodníky, řemeslníky, stánkaře a podobně.

Josef Puczok
Josef Puczok drží v ruce mobilní terminál

Co to je? Jde o relativně malé zařízení, které vypadá jako běžný terminál: umí číst kontaktní i bezkontaktní platby, poradí si též s magnetickým proužkem. Na rozdíl od běžného terminálu potřebuje ale ještě smartphone, ke kterému se přes Bluetooth připojí.

mPOS mPOS mPOS
A takhle nějak to funguje v praxi

Telefon bude využívat nejen jako připojení k internetu, ale půjde přes něj s pomocí speciální aplikace terminál i ovládat. Aplikace bude k dispozici pro operační systém Android a iOS. V září se bude spouštět pilotní provoz se 100 terminály.

Nejlepší ale bude, když se podíváte na video, kde je názorně vidět, jak to všechno funguje.

Diskuze ke článku
jirka
ty joo to je živej přenos jak blázen :D
Maquin
Ta bezkontaktní nálepka od ČS mě potěšila, pře nedávnem jsem se ptal na jejich FCB a napsali, že se brzy můžeme těšit :) a nelhaly.
Tee
CashBack a nálepky od Spořky? Hezky napsáno, v reálu tu funguje na 10% sítě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze