Vodafone s partnery ukázal mobilní platební terminály a ePokladnu

Společnosti Česká spořitelna, MasterCard, Vodafone a Wincor Nixdorf představují komplexní mobilní platformy, které umožní živnostníkům přijímat bezkontaktní platby a vystavovat elektronické účtenky. Řešení nové generace jsou zároveň připravena na plánovaný zákon o evidenci elektronických tržeb a umožní živnostníkům online odesílání informací o tržbách Finanční správě. Zákon nařizující uchovávání informací o tržbách a jejich zasílání Finanční správě, který se podle aktuálních odhadů dotkne přibližně 500 až 600 tisíc subjektů, by mohl začít platit příští rok.

Zákon o elektronické evidenci tržeb ale není jediným důvodem, proč by si obchodníci měli tato řešení pořizovat. Počet bankovních karet se neustále zvyšuje – v České republice je aktuálně více než 11 milionů platebních karet a lidé jimi jen v loňském roce v ČR zaplatili 326,4 miliardy Kč. Jednou českou platební kartou tak bylo v roce 2014 u domácích obchodníků zaplaceno v průměru 29 594 Kč. Chuť lidí platit kartou neustále roste a s nástupem bezkontaktních plateb také výrazně klesá částka, kterou jsou lidé ochotni kartou zaplatit. Podle posledního průzkumu MasterCard MasterIndex přijde více než třetině lidí obvyklé platit kartou částku nižší než 50 Kč a 72 % těch, kteří pravidelně kartou platí, upřednostňují bezkontaktní platby. Moderní nástroje pro přijímání karet se tak stávají nutností.

Česká spořitelna, MasterCard, Vodafone a Wincor Nixdorf proto reagují na zvyšující se poptávku po možnosti platit za produkty a služby bezkontaktní platební kartou i u drobných živnostníků a obchodníků, a to včetně takových lokalit, jako jsou farmářské trhy, stánky s občerstvením nebo malé vesnické obchody. Společnosti proto představují Vodafone ePokladnu, mPOS a Albert – efektivní nástroje vhodné pro různé druhy živností.

Vodafone ePokladna

Pokud má podnikatel už dnes chytrý telefon či tablet, nepotřebuje žádné další zařízení – jednoduše si na stávající zařízení nainstaluje aplikaci a používá ji k elektronické evidenci tržeb. Toto základní řešení je ideální pro obchodníky v terénu, např. prodejce na trzích. Aplikace nabídne kromě základních prodejních funkcí také CRM, vystavování faktur, skladové hospodářství, možnost upravitelných položek, slev a také umožní hromadný import.

Vodafone ePlatba Vodafone ePlatba Vodafone ePlatba

Aplikaci lze také spojit s mobilním platebním terminálem (tzv. mPOS) a přijímat kromě hotovosti i platební karty. K zařízení lze napojit kapesní tiskárnu s bateriovým napájením, které umožní rychlý a finančně nenáročný tisk účtenek. Za technologickým vývojem ePokladny stojí společnost Wincor Nixdorf. Cena tohoto řešení se bude pohybovat v řádu nižších sto korun měsíčně, k dispozici bude několik úrovní podle rozsahu funkcionality. Řešení bude uvedeno v druhé polovině tohoto roku.

Mobilní platební terminál Ingenico mPOS Mobilní tiskárna účtenek mPOS

Mobilní platební terminál České spořitelny (mPOS)

Platební terminál, který komunikuje prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu nebo tabletu, funguje jako jednoduchý pokladní systém. Obchodníci mohou přijímat platby kontaktními i bezkontaktními kartami, ale i NFC telefony, stickery, apod. Je vhodný pro drobné živnostníky – tam, kde je nutná mobilita, rychlost, jednoduché řešení a komfort ovládání. Pro podporu mPOS terminálů v České republice spustila banka a společnost Wincor Nixdorf portál www.MobilniTerminal.cz, kde je možné zařízení také online objednat.

Cena za zařízení, které se stává majetkem obchodníka, je v řádu nižších tisíců korun. Poplatek za autorizaci a zpracování transakcí pak záleží na využití mPOSu (průměrná výše transakce a jejich počet). Vstupní poplatek za mPOS je 3 490 Kč a měsíční poplatek činí 190 korun, který bude obchodník odvádět České spořitelně, a to navíc k poplatku za ePokladnu Vodafonu. Navíc obchodník odvádí platbu z každé transakce stejně, jako u dalších platebních terminálů. Poplatky se pohybují u největších objemů na 1,4 % z transakce až po 2,8 % z transakce u nejmenších objemů. Od prosince budou poplatky vzhledem k regulaci snižující interchange poplatky sníženy, zatím ale není jasné, na jakou úroveň.

Integrovaný mobilní platební terminál Albert – interaktivní multifunkční zařízení
Integrovaný mobilní platební terminál a Albert – interaktivní multifunkční zařízení

Zařízení Albert

Interaktivní multifunkční zařízení od společnosti Wincor Nixdorf je vhodné pro restaurace a větší kamenné prodejny. Cena základní konfigurace činí 28 000 Kč bez DPH. V plné verzi je možné zařízení pořídit do 34 000 Kč bez DPH. Albert se bude prodávat jako samostatné zařízení, a to kvůli možnosti dalších integrovaných funkcí, jako je bezpečný multifunkční terminál pro akceptaci platebních karet. Při využití služeb dalších obchodních partnerů je možné cenu snížit až na polovinu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze