Visa a Česká spořitelna vidí budoucnost v mobilních platbách

5

Společnosti Visa Europe a Česká spořitelna chtějí podpořit rozvoj plateb pomocí mobilních zařízení, mezí které řadí nejen telefony, ale také tablety a chytré hodinky. Cílem je zjednodušit přechod z karty na mobil či jiné přenosné zařízení.

Z bezkontaktního placení pomocí tabletu nebo hodinek se ve světě stává trend, který velmi rychle proniká i na český trh. Proto se v letošním roce rozhodla Česká spořitelna ve spolupráci s Visa Europe nastartovat pilotní projekty, které by měly tento nový způsob placení co nejvíce zatraktivnit a zjednodušit pro klienta, a tím mu usnadnit jeho pozdější přechod z placení kartou na placení pomocí mobilního

„Rok 2016 bude v České spořitelně rokem zkoušení mobilních plateb. Nejde nám však jen o samotnou platbu. Pilotní projekt s pouhou platbou jsme si vyzkoušeli již v roce 2012. Nyní hledáme cesty ke zpříjemňování platby pro klienta a zároveň nejvhodnější a pro klienta nejsmysluplnější služby, které mu přechod z plastové karty na mobil maximálně usnadní a zároveň zajistí častou interakci klienta s mobilní aplikací,“ potvrdil plány Lukáš Hemek, ředitel podpory retailu a kartového centra České spořitelny.

Visa

„Budoucnost placení za nákup třeba v supermarketu souvisí se změnou návyků. Drtivá většina české populace vlastní chytrý telefon, postupný boom zažívají i tzv. wearables neboli nositelná elektronická zařízení, jako jsou hodinky nebo náramky, které lze rovněž využít k placení. Ze statistik Visa Europe vyplývá, že mobilní platby rostou třikrát rychleji než nakupování přes internet. A to je teprve začátek,“ říká David Brendl, manažer inovací Visa Europe.

Nastává doba internetu věcí, zaplatit dokáže televize nebo pračka

Pro tyto pilotní projekty se počítá s využitím tzv. tokenizace, což v praxi znamená, že provádění bezkontaktní platby se nepřenášejí detaily o platební kartě, ale pouze bezpečnostní token, který je vytvořen přímo pro konkrétní zařízení, konkrétní obchodníky a konkrétní účely plateb. Díky této tokenizační službě se v následujícím období výrazně zjednoduší přístup na další elektronická zařízení, jimiž se bude v budoucnosti rovněž platit. Vedle již zmíněných wearables to mohou být automobily, televize, herní konzole, ledničky nebo pračky.

NFC Platby

„Všechny tyto moderní způsoby plateb souvisí s rozvojem internetu věcí, kdy se přístroje denní potřeby propojují s prostředím internetu. Technologie jdou neuvěřitelným tempem dopředu, takže to, co ještě před pár lety vypadalo jako sci-fi, se stává realitou,“ dodal David Brendl.

Zdroj: Tisková zpráva Visa a Česká spořitelna

Diskuze ke článku
ANO
"Drtivá většina české populace vlastní chytrý telefon" .... Jo? Podle poslednich statistik operatoru byla ta drtiva vetsina tusim 40%.
"a zároveň zajistí častou interakci klienta s mobilní aplikací" .... proc by proboha mel nekdo interagovat s mobilni aplikaci, ta me absolutne nezajima, chci prilozit mobil a zaplatit stejne jako kdyz mam ted v obalu na mobil bezdratovou kartu .... jeste abych zapinal nejakou aplikaci, lol!
Ale tou tokenizaci asi myslel tu ultrakravinu, co ted predvadi globus. Nejaka specialni aplikace, ktera nacte QR kod, pak se pres internet zaplati pomoci internetove platby pres kartu na ucet z QR kodu a ve finale se pocka az terminal pozna, ze platba probehla a pusti vas dal ... to je tak strasne nepohodlne a hloupe az to boli. Navic je to jenom pro ohryzek a android. Ja nechci nejake aplikace a podobne kraviny, chci aby NFC v mobilu dostalo kod pro platby jak ma kreditni karta .... vzdyt to uz pred nekolika lety fungovalo u O2 a WP, ale byla potreba specialni sim.
zipp
Velmi rychle proniká na český trh? Tohle tvrzení je k smíchu. Už na začátku roku 2014 jsme mohli číst zprávy, jak VISA pracuje na mobilních platbách přes NFC pro českou republiku. Jsme o dva roky dále, platby nikde, pouze zase ty samé zprávy. Ať už to konečně spustí a nekecají furt kolem toho. Proč to tolik zemí už může tolik let mít? USA, Slovensko, Španělsko,......
Tibb
Ja na to se.u z vysoka platit nebudem pokial su normlane prachy. Take mzdy ako su v Cesku a hlavne na Slovensku 400-500e ? Kebyze mam plat ako nemec tisice eur :D tak mi to je jedno platba mobilom je blbost zbytocnost a neverim aj kvoli bezpecnosti
Karel Kalina
Kdy systém bude běžné fungovat!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze