Světová média straší: iPhone 5 nebude mít NFC

3

Možná už jste to někde četli. Apple iPhone 5, pokud se tak bude jmenovat, nebude mít NFC. Spousta světových médií tak usoudila z jedné fotky, která původně měla dokazovat opak.

Celé to odstartoval článek na webu AnandTech. A později se ho chytla další více či méně seriózní světová média. Najednou začíná převažovat názor, že nový iPhone nebude mít NFC. Přitom právě tato fotografie původně přítomnost NFC měla potvrzovat:

Apple iPhone 5 NFC čip

Vidíte ten stříbrný čtvereček ve spodní polovině? I když je to hodně slabý důkaz, přesně tak nějak by mohl vypadat odstíněný NFC čip. Tvar i rozměry by seděly, navíc pod čipem jsou moc dobře vidět dva kontakty na anténu. Jistě, mohlo by to být cokoliv, ale NFC se zdá jako nepravděpodobnější.

Toto je výřez z fotografie předního krytu, respektive předního dílu i s displejem a dalším hardwarem. NFC čip ale může být teoreticky umístěný kdekoliv. Kde je tedy anténa? Na tom jsou založeny právě ony spekulace. Pokud má být nový iPhone z velké části kovový, a že tomu všechno nasvědčuje, bude problém NFC anténu někam umístit. V částech, které vzniknou nahoře a dole, bude už spousta jiných antén, navíc NFC anténa musí být poměrně velká, aby byla schopná indukovat dostatečně napětí pro pasivní NFC tagy.

Zadní kryt ale nikdo ještě pořádně neviděl. Nemůžeme na základě fotky (možného) NFC čipu v předním krytu tvrdit, že v dalším iPhonu NFC bude nebo nebude. Nicméně je pravda, že antény jsou u NFC kritické. Ale jak už ukázalo Sony u Xperie P, ani kov není zas tak nepřekonatelnou překážkou. Chystáme pro vás také článek, abyste viděli, jak antény vypadají v různých telefonech.

Jak ale upozornil NFC World, už před třemi lety byl Applu schválen patent na umístění NFC antény doslova do displeje. Tím by byly vyřešeny všechny problémy, a pokud to Apple dotáhl do konce, může to fungovat.

Každopádně na near field názor neměníme: další iPhone bude mít NFC. A mimochodem, předevčírem americký patentový úřad schválil Applu patent uživatelského rozhraní aplikace pro mobilní platby.

Zdroje: anandtech.com, s1076.photobucket.com

Diskuze ke článku
Petr
Patent uživatelského rozhraní aplikace pro mobilní platby?????????????????????????????
Patent na něco co již dávno existuje? A to v době, kdy Apple o mobilních platbách nechtěl ani slyšet? Patent uživatelského rozhraní aplikace pro mobilní platby? u firmy, která má velké problémy s pirátstvím i u Apple Storu?
TAK TADY BYCH SI TU APLIKACI TEDA URČITĚ NAINSTALOVAL.
SEBEVRAŽDA.
Petrovi
Petr nema zrejme vubec poneti o cem je tu rec. Krom toho, ze ios patri mezi nejzabezpecenejsi Os v mobilech a podle mnozstvi testu je android kdesi za nim, tak to ze si apple nechal patentovat rozhrani app kterou si vytvoril preci neni nic neobvikleho. Je jedno zda nekdo nejakou uz udelal, jejich app je zrejme odlisna od tech co jsou dnes v telefonech.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze