Potvrzeno - Apple iPhone 5 nemá NFC. Prý není potřeba.

Spletli jsme se. Apple skutečně do iPhonu 5 technologii NFC neintegroval. A to je ta největší chyba, kterou mohl udělat. Cupertinu začíná ujíždět vlak. Nebo je vše jinak?

Je to k neuvěření, ale je to tak. Technologie NFC, která měla být v Apple iPhonu už minule, tam po předvčerejším představení iPhonu 5 stále není. A to přesto, že jsme pro to měli nezvratné důkazy:

Ano, uznáváme, pravdu jsme neměli, i když jsme o tom byli bytostně přesvědčeni. Proč? Protože, s největší pravděpodobností, NFC v iPhonu 5 skutečně bylo. A do zahájení prodeje, než někdo telefon rozebere, si nemůžeme být jisti, jestli tam hardware skutečně není. Proč tam bylo? Kromě důkazů, které jsme vám předložili už několikrát, se totiž objevila zajímavá informace.

Prominentní vývojář Will Strafach (@chronic) se na Twitteru zmínil o tom, že měl v ruce prototyp s označením N42AP. Vedle něj existoval ještě prototyp N41AP. Ale právě ten první zmiňovaný měl podle Strafache NFC. Doslova napsal, že „jediná možnost, že neuvidíme NFC, je, že N42AP nebude to, co se představí“. A to se nejspíš skutečně stalo.

Příčiny mohou být mnohé, nejspíš ale Apple nezvládl technologii implementovat do takové míry, aby byl s funkčností spokojen, takže ji raději na poslední chvíli z telefonu vyřadil a bude raději čekat na novou generaci. Problémem mohlo být umístění antény, obslužná aplikace, certifikační proces nebo se zadrhla jednání s partnery, kteří měli NFC služby pro iPhone spustit. Osobně ale dávám malou naději i tomu, že NFC v iPhonu 5 hardwarově je, pouze není přístupné. Ostatně to by nebylo poprvé, co by Apple dal do zařízení hardware, který se začne využívat až s nějakým ze softwarových updatů. To, zda v iPhonu 5 NFC hardware opravdu není, se dozvíme po zahájení prodeje ze všudypřítomných rozborek nového iPhonu 5.

Každopádně pokud budeme věřit tomu, co říká Phil Schiller, tedy ten, který nám iPhone 5 představoval, na NFC můžeme minimálně na rok zase zapomenout. V rozhovoru na AllThingsD totiž řekl, že „není jasné, že NFC je řešením jakéhokoliv z dnešních problémů.“ A dodal, že „Passbook umí přesně ty věci, které dnes zákazníci potřebují.“ Ano, Apple ví vždycky nejlépe, co (jeho) zákazníci potřebují. A rozhodl se, že NFC to prostě nebude.

Apple iPhone 5
Passbook, vítejte v 20. století: čárové kódy

To se ale Apple zásadně plete. Nemá už rok na to, aby nastoupil do rozjetého vlaku. Ten mu do představení další generace iPhonu ujede a bude ho jen těžko dohánět. Protože když už má dnes skoro každý druhý představený telefon NFC, platit mobilem můžete už i u nás a očekává se, že v příštím roce možná počet NFC transakcí přesáhne sto miliard, nezvládne to ani největší společnost světa.

Bude toto symbolický počátek pádu Applu? Může být NFC to, na čem se pro řadu uživatelů bude lámat chleba? A nebo se nakonec ukáže, že je všechno jinak? Uvidíme.

Diskuze ke článku
Milan
HaHaHa.Vždyt říkám ,že to je zaostalej krám a ještě skandálně předraženej.Za ty prachy by měl bejt ze zlata.
Jan
Myslim si a musim s vami souhlasit ze je to tak ,je asi evidentně nutne aby apple pochopil ze to neni ta firma co udaval smer a predstavovala nove trendy .. od predstaveni iPhone 4S to jde uplně jinym smerem než asi Steve chtel.. Buh mu zehnej at odpociva v pokoji.
Vsichni rikali ze to nebude mit vliv na Apple ale jak je videt tak proste tomu chybi ten mozek ktery bohuzel mel Steve a ty jeho Keynote byli proste zajimave sexy a cool.
Pomalu se nam z toho stava rockovy koncert co bude pristi rok to uvidime =)
Jan
Ale bohuzel je plno APPLE ovcí co si to koupej a je tim to jedno ze ted posledni 2roky Apple dohani co muze hlavne dobiha konkurenci bohuzel ted uz to nestihne jelikoz mu ujel vlak.
Jeste jsem zvedavej na cenu ?? !!
Radimone
Většinou Apple nepodpoří technologii, o které si není jist svou bezproblémovou funkčností nebo dlouhodobým standardem. Zkrátka se nehoní za trendy, ale sám je vymýšlí. Rozhodně nenastane úpadek prodeje iPhonů, když si ještě rok počká, jak se bude NFC dál vyvíjet.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze