Platba bezkontaktní kartou? Češi jsou lídry Evropy

9

Češi jsou velmocí v placení pomocí bezkontaktních kartou – 3,3 transakce za měsíc, mají rovněž největší útratu bezkontaktní kartou – zhruba 1 700 korun měsíčně. Bezkontaktním platbám se na domácím trhu daří především díky dobré infrastruktuře – bezkontaktních terminálů funguje v České republice již 57 tisíc, což je meziročně skoro o 120 procent více.

Roste rovněž počet bezkontaktních karet Visa – celkem jich je v oběhu již 2,6 milionu, což je meziroční nárůst bezmála o 170 procent. Uvedla to ve své tiskové zprávě společnost VISA.

Aktuální výsledky za období od října 2013 do září 2014 ukazují, že je nyní v oběhu více než 500 milionů karet Visa, tedy jedna na každou dospělou osobu v Evropě. Přes 100 milionů z těchto karet je bezkontaktních. Kartami Visa se v Evropě zaplatí každé šesté euro a objem plateb provedených v místech prodeje překonal hranici 1,5 bilionu eur (bezmála 42 bilionů korun).

Ještě letos Visa Europe spustí v České republice mobilní bezkontaktní platby cloudového řešení. V této platební technologii není rozhodující, jakou SIM kartu má zákazník ve svém mobilu, a není tak potřeba podpora mobilních operátorů. Terminál ověřuje platby na vzdáleném serveru, se kterým komunikuje pomocí zabezpečené aplikace v chytrém telefonu nebo hodinkách.

Visa infografika
Zajímavá infografika k používání platebních karet v ČR.

Platby kartou rostou

Platit kartou v obchodech a prodejnách se stává pro čím dál větší počet českých zákazníků rutinní záležitostí. Podle finančních výsledků o hospodaření asociace Visa Europe vzrostl počet plateb u obchodníků bezmála o 4 procenta na celkem 209 transakcí za rok. Téměř o 12 procent se také zvýšil počet transakcí na jednu kartu – bylo jich 47 za rok. Vedle toho se celkový počet plateb na kartu zvýšil o sedm procent, evropský průměr je přitom čtyři procenta.

Přes 560 miliard korun činily celkové výdaje českých držitelů karet Visa od října 2013 do září 2014. Češi si obzvlášť oblíbili platby kartou u obchodníků. Nárůsty v počtu plateb na kartu u obchodníků hlásí jak segment debetních (+11,2 procenta), tak kreditních (+15,3 procenta) i komerčních karet (+12,2 procenta).

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Daxter
Kdy by mohla orientačně VISA spustit bezkontaktní mobilní platby cloudoveho řešení u nás? Čtu o tom už víckrát a pořád nic ... :\
Mark
No hlavně jsem zvědav, kdy už upraví systém tak, aby se nedalo neomezeně krát po sobě platit částkou do 500 Kč. Zkoušel jsem to sám a u různých obchodníků se mi to během hodiny a půl podařilo osmkrát aniž by karta chtěla pin. Dle mého názoru je to technologie ještě v plenkách a banky spoléhají na to, že si uživatelé mysli, že to je bezpečné, ale opak je pravdou. Vezměte si, nakolik je to bezpečné, když vám někdo ukradne kartu a veselé s ní nakupuje do 500 Kč neomezeně? Žádný pin, žádná občanka, nic! A nezapomeňte, že pokud nemáte kartu pojištěnou, pak je veškerá škoda do 5000 Kč (limit ČNB) vaše. Takže s bezkontaktní kartou good luck - já jsem si alespoň vzal tu bezpečnější, která po mě chce alespoň pin.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze