NFC a T-Mobile? Něco se chystá!

4

T-Mobile se také, stejně jako O2, angažuje v plánování většího využití NFC. Zatím je vše ve stádiu pilotního projektu nebo plánování, ale na podzim bychom se prvních reálných výsledků mohli dočkat. Co se chystá? A jak to s NFC v T-Mobilu vypadá?

V oblasti technologie NFC se od operátorů čeká hodně. Na druhou stranu je na místě i určitá skepse: o NFC mluví operátoři už roky a kromě několika nepříliš povedených pilotních projektů činy chybí. Zdá se ale, že už se to pomalu začíná lámat. Před několika týdny jsme se sešli se Šárkou Talaga a Vítem Šoupalem, kteří se technologií NFC v T-Mobilu zabývají. A dozvěděli jsme se zajímavé věci, i když je nemůžeme úplně všechny prozradit.

Matka českého T-Mobile, Deutsche Telekom, má v sídle na pražských Roztylech tým vývojářů, kteří se mimo jiné zabývají technologií NFC. Dá se tak říct, že u nás vznikají projekty pro celou Evropu. Jak je to ale s Českou republikou?

T-Mobile má už několik měsíců spuštěný podobný pilot, jako Telefónica O2. Vybraní zaměstnanci mohou telefonem s NFC nahradit svou ID kartu, se kterou se pak identifikují na mnoha místech. Slouží pro docházku a kromě vstupu do objektu, si můžete s telefonem koupit například oběd v kantýně nebo vytisknout dokumenty u tiskárny.

T-Mobile Roztyly (budova, interiér)

Zdroj: T-Mobile

Pilotní projekt bude na podzim

To je ale pořád interní záležitost, kdy se dostane něco ven? V T-Mobile slibují, že pokud vše dobře půjde, už na podzim uvidíme reálné nasazení NFC. Pilotní provoz by měl zahrnovat dva klíčové pilíře: mobilní platby a jízdenky (respektive dlouhodobé kupony) pro MHD. T-Mobile na mobilních platbách v současnosti spolupracuje už s několika bankami. U MHD je to složitější nejen proto, že se obvykle jedná o podniky vlastněné městy nebo kraji, ale hlavně kvůli roztříštěnosti standardu přepravních karet (více o tom, jak fungují NFC tagy, najdete v našem článku).

T-Mobile bude používat řešení, kdy secure elementem, tedy úložištěm pro jednotlivé NFC aplikace (karty, klíče apod.), je SIM karta. Tady je pak nutná podpora jak na SIM kartě, se kterou T-Mobile jistě nebude mít problém, tak v telefonu. Tady už je to složitější, protože telefonů podporujících NFC sice pomalu přibývá, těch schopných využít SIM kartu jako secure element je ale stále málo. Zatím používaný Samsung Star 5230 nevykazoval dostatečnou stabilitu, avšak konkrétní modely pro spuštění NFC zatím T-Mobile tají.

Vypadá to tak, že T-Mobile má s NFC velké plány, a těšte se na podzim, kdy nám všechny ukáže. A doufejme, že to bude skutečně tento podzim a T-Mobilu se to povede, protože Telefónica O2 mluví o podzimu už několik let. Držíme palce!

Diskuze ke článku
Oldřich Mládek
Bylo by příjemné, kdyby operátoři nabídli možnost testování NFC služeb i pokročilým zákazníkům, mám už druhý telefon s NFC a krom NFC tagů zatím nemám jiné využití. Hrozně rád bych odhodil peněženku, kreditku, klíče a měl u sebe jenom telefon. Trvá to už moc dlouho a podzim je stále daleko. Nechceme jen řeči od operátorů a výrobců telefonů, chceme vidět činy, nějaký posun kupředu. Už aby to bylo. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze