Mobito se bez NFC obejde, čeká na vhodnější chvíli

3

Včera byla představena služba Mobito, která je dílem tří bank a tří operátorů. Přináší mobilní platby do jakéhokoliv telefonu. (Zatím) bez NFC.

Když před dvěma lety operátoři a banky založili společnost Mopet, vypadalo to na slibný začátek mobilních plateb. Nápad na ně se zrodil přitom už v roce 2007. Teď jsme se konečně dočkali reálných výsledků. Služba pojmenovaná Mobito přichází ve chvíli, kdy se pomalu, ale jistě začíná i v ČR platit přes NFC, a to s úplně jiným konceptem. Jestli funkčním, to ukáže až čas.

Mohlo by se zdát, že jít dnes do projektu mobilních plateb na lokálním trhu, s naprosto specifickým řešením a s absencí NFC technologie je šílenost. Není to ale tak černobílé, jak se zdá, a na konceptu Mobita něco je. Navíc i když se s NFC jako platební metodou aktuálně nepočítá, něco málo s NFC v Mobitu najdeme.

Kterých operátorů se to týká je vám asi jasné, ale co se týče bank, v současné době Mobito podporují Česká spořitelna, GE Money Bank, Raiffeisen Bank a UniCredit Bank. Podmínkou ale není být klientem ani jedné z nich, pro nabití vám stačí jakákoliv platební karta nebo obyčejný bankovní převod. Pak se ale z Mobita stane jen předplacená peněženka, nepůjde čerpat prostředky přímo z bankovního účtu.

Mobito pro iPhone
Mobito věří, že platit je dnes lepší bez NFC

Všechny telefony, a hned

Asi největším benefitem Mobita je to, že bude, na rozdíl od NFC, fungovat se všemi mobilními telefony (kromě Windows Phone). Funguje totiž na principu tzv. USSD zpráv, které umí telefony už dlouho napříč všemi cenovými relacemi. Víte, jak se zavoláním speciálního kódu zjišťuje zbývající kredit? Tak to je přesně ono. U Mobita je to kód *135*#.

Mobito pro hloupé telefony Mobito pro hloupé telefony
S Mobitem zvládne platit i Nokia 2330 classic

Kromě toho je zde ale ještě aplikace pro iOS a Androd, která uživatelské rozhraní zásadně zpříjemní. Kromě toho je zde ještě samozřejmě webové rozhraní na adrese mobitoplatito.cz. Zaregistrovat se půjde i z internetového bankovnictví všech čtyř bank.

Mobito pro Android Mobito pro iPhone
Aplikace je k dispozici pro Android a iOS

A jak placení funguje? Mobito podporuje hned několik způsobů plateb. Pokud se ale budeme bavit o placení u obchodníka, což je právě to, co se dá s NFC srovnávat, funguje to následovně. Nejdříve musíte obchodníkovi sdělit své telefonní číslo nebo Mobito ID (případně obráceně ho sdělí on vám), následně vám na telefon přijde požadavek, vy částku potvrdíte a je zaplaceno.

To je teorie, jak ale bude vypadat praxe?

Návrat do dob minulých

Ta už právě zdaleka není tak růžová. Jen si představte, že si vůbec budete muset pamatovat nějaké číslo, ať už to telefonní, které si stejně mnoho lidí nepamatuje, tak tím spíš ještě nějaké další Mobito ID, abyste svůj telefon nevytrubovali na potkání. Nebo obrácená situace, kdy budete odněkud ručně přepisovat několikamístné (v lepším případě třeba jen tří, možná ale taky devítimístné) číslo, kde se třikrát uklepnete, obzvlášť na dnešních dotykových displejích.

Žádné sekundové píp jako u NFC. Dost nepochopitelně Mobito nepodporuje ani QR kódy, ačkoliv s jejich podporou by v aplikacích pro iPhone a Android nebyl nejmenší problém.

Právě tady se objevuje jediný záblesk NFC. Měla by existovat možnost si nalepit na telefon (nebo kamkoliv jinam) NFC tag s vaším Mobito ID. Pokud pak bude mít obchodník u pokladny NFC čtečku (ne terminál, standardní USB čtečku), budete se moci místo vyprávění svého ID, které si ani nepamatujete, identifikovat dotekem.

Pokladna Datec NFC u pokladny Datec
Pokladna od společnosti Datec s připojenou NFC čtečkou a integrovaným Mobitem

Třetím, a možná vůbec největším problémem, je implementace u obchodníků. Zatímco bezkontaktní terminály rostou jako houby po dešti, protože pro obchodníka se nic nemění a nevyžaduje to ani velké školení personálu, způsob, jakým se bude integrovat Mobito, je výrazně složitější. A mnohé obchodníky asi úplně odradí. Dnes tak můžete platit slovy v šesti obchodech. Ambiciózní plán Mobita je, aby obchodů bylo do roka přes tisíc. To by ale bylo stále několikanásobně méně, než je už nyní bezkontaktních terminálů.

Ano, to všechno je daní za to, že budete moci Mobito využívat s jakýmkoliv telefonem. Ale není ta daň příliš vysoká? Navíc mnohé telefony by si, když už ne s NFC, alespoň s QR kódem poradily.

NFC věříme, bude příští rok

Když jsem se po tiskové konferenci bavil s Filipem Zemanem, generálním ředitelem Mopetu, vysvětlil mi, že se rozhodně Mobito k NFC nestaví nijak negativně. Jen v současné chvíli nestojí za to jej implementovat, protože využití je stále hodně omezené. S tím se ale musí souhlasit, ať se nám to líbí, nebo ne.

Filip Zeman
Filip Zeman, generální ředitel společnosti Mopet

A zároveň mě uklidnil s tím, že Mobito s NFC počítá. Prý se příští rok dočkáme toho, že bude do aplikace implementováno. Vzhledem k tomu, jak složitý proces, i právně, to je, je to hodně odvážný slib. Ale věřme tomu, že to v Mopetu zvládnou.

Tomáš Salamon a Viktor Peška
Tomáš Salamon a Viktor Peška jsou hlavními iniciátory Mobita

A zatím můžeme být rádi za každý krůček na trhu s mobilními platbami, protože naučit širokou veřejnost to, že s telefonem se nedá jen telefonovat, posílat zprávy a teď už i fotit, ale dokonce i platit, bude hodně práce. Pro všechny.

Diskuze ke článku
Jeroným R.
Není to tak zlý, už to od paátku mám taky. NFC není a jen tak nebude masovou záležitostí. U Mobita je sympatické že že zaplatím u obchodníka (i když ne asi tak jednoduše jako kdybych pouze přikládal telefon) už dnes a vedle toho - a možná hlavně proto - mohu platit i na dálku - na netu, posílat peníze (to je fakt záležitost okamžiku). V kavárně měl číšník obyčejnou Nokii a šlo to. Ano, musíte vyťukat 8 čísel a zadat sumu, s hotovostí je to rychlejší, ale než oproti placení kartou jsem byl hotov raz dva. 6ádnej terminál, jen telefon. Stejně jako když pošlu Mobitem peníze vám. Vyzkoušel jsem i Supraphononline a to je rychlost a pohoda. Snad ten nárust akceptačních míst bude rychlej, hlavne zajimavej.
Mám Samsung Galaxy 2, VF a účet u GEMoney.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze