MasterCard spustí NFC platby s aplikací MasterCard Mobile

4

MasterCard Mobile není žádnou novinkou, jedná se o aplikaci pro platformy iOS a Android, která umožní platby u podporovaných obchodníků, kterých je v současné době zhruba 2 000. Novinkou, kterou MasterCard pro rok 2015 plánuje, je však i bezkontaktní platba bez nutnosti vlastnit NFC SIM. Jasná je tedy snaha zcela obejít operátora, jakožto prostředníka.

MasterCard Mobile je jakousi digitální peněženkou. Umožní platbu u podporovaných obchodníků pomocí naskenování QR kódu a dobití kreditu u podporovaných (virtuálních) operátorů. Kompletní seznam obchodníků a operátorů lze dohledat přímo na stránkách MasterCard Mobile. Mezi největší české partnery patří Alza, jakožto prodejce elektroniky, České Dráhy a DámeJídlo.cz, mezi podporované operátory, které umožní dobití kreditu pak patří například TescoMobile, O2 a Blesk mobil. Mezi již podporované funkce patří také autorizace pomocí TouchID u iPhonů 5s, 6 a 6 Plus, ta poslouží místo standardního šestimístného PINu pro přístup do aplikace a také pro autorizaci prováděných plateb. MasterCard se zatím rozhodl neimplementovat podporu čtečku otisků prstů u telefonů Samsung z důvodu menší pohodlnosti, respektive horšího používání. MasterCard čeká na představení Samsungu Galaxy S6, který by měl mít čtečku otisků prstů podobně funkční, jako u zařízení značky Apple, a pokud se uživatelský komfort zvýší, plánuje MasterCard podporovat i čtečku otisků prstů i pro Samsung.

MasterCard Mobile

Absolutní novinkou pro rok 2015 však bude placení pomocí technologie HCE, respektive Host Card Emulation. O této možnosti jste se na našem webu již mohli dočíst, jde vlastně o možnost bezkontaktního placení na bezkontaktních terminálech bez nutnosti vlastnit SIM nějakého konkrétního operátora. HCE je tedy budoucnost, která usnadní bezkontaktní platby. Český národ obecně patří mezi příznivce mobilních technologií, čili rok 2015 bude pro příznivce bezkontaktních plateb dalším pomyslným milníkem v této oblasti. Konkrétně by se tak mělo stát v druhé polovině roku 2015. Aplikace MasterCard Mobile včetně NFC plateb bude dostupná i pro uživatele Windows Phone, zatím ale není stanoven konkrétní termín. MasterCard je tedy prozatím ve fázi plánování.

MasterCard nemá v úmyslu rozdělovat funkce do několika aplikací, vše bude sloučené v aplikaci MasterCard Mobile, které tak pouze nově nabídne nové možnosti placení navíc. To by podle zástupců společnosti mělo ještě více zvýšit zájem o bezkontaktní platby. Mezi další cíle pro rok 2015 patří i rozšiřování počtu obchodníků, kde lze platit pomocí dosavadní možnosti MasterCard Mobile, respektive pomocí nasnímání QR kódu.

MasterCard Mobile MasterCard Mobile
MasterCard Mobile

Tento počet by se měl v roce 2015 zdvojnásobit na zhruba 4 000 obchodníků. MasterCard Mobile funguje v současné době ve 22 zemích, i tento počet se bude v roce 2015 navyšovat. Na počátku fungování služby MasterCard Mobile využívalo služeb zhruba 20 000 zákazníků (myšleno aktivní formou, stažení aplikace bylo mnohem více), v současné době se jedná o 55 až 60 000 aktivních uživatelů. Potenciál tedy služba rozhodně má, vylepšení a usnadnění procesoru v podobě HCE je tedy dalším logickým krokem. Mezi další novinky společnosti MasterCard pak budou patřit samoobslužné terminály pro zadávání plateb.

MasterCard Mobile MasterCard Mobile

MasterCard samozřejmě počítá i se službou Pay od Applu. Ta by měla začít fungovat v Evropě v brzké době, bohužel konkrétní termín prozatím nebyl určen. Jak je tedy vidět, ani rok 2015 mobilní platby nijak neutlumí, spíše naopak. Jistotou je, že novinky dále zjednoduší možnost bezkontaktních plateb a počet uživatelů tak bude i nadále růst.

Diskuze ke článku
jan
A co takhle WINDOWS PHONE ????????????????
HonzaD
Rok se z rokem sesel a vyjadreni "Ta by měla začít fungovat v Evropě v brzké době" je trosku usmevne, kde nic tu nic... :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze