MasterCard Mobile: nová platforma mobilních plateb (a bez NFC)

Technologie NFC zatím není rozšířená natolik, aby ji mohlo bezproblémově využívat velké množství lidí a mnohé společnosti tak hledají jiné cesty a možnosti. Výjimkou není ani MasterCard. Na český trh se díky tomu chystá novinka v podobě MasterCard Mobile, která se bez NFC obejde.

MasterCard nový způsob mobilních plateb představil i lokálně na tiskové konferenci v Praze. Jedná se o novou platformu, která dovolí zákazníkům provádět platby rovnou třemi způsoby, a bez nutnosti vlastnit telefon s podporou NFC. Platformu MasterCard Mobile představuje společnost MasterCard společně s partnery ČSOB, Era a Wincor Nixdorf a na českém trhu by se měla objevit ještě letos.

„MasterCard Mobile umožňuje držitelům běžných karet realizovat platby ze svých chytrých telefonů bezpečnou a pohodlnou cestou. Jedná se o mezinárodně standardizovanou metodu navrženou společností MasterCard. V České republice bude tento program realizován ve spolupráci se společnostmi Wincor Nixdorf jako poskytovatelem technologie a ČSOB jako acquirerem transakcí,“ uvedl Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku a dodal, že do budoucna bude systém fungovat i v dalších zemích, v tuto chvíli se rozbíhá např. v Maďarsku, Polsku a Rusku.

MasterCard Mobile MasterCard Mobile MasterCard Mobile MasterCard Mobile

Ukázka aplikace v iPhonu

Postačí jedna aplikace

MasterCard Mobile bude moci využívat kdokoliv s obyčejným chytrým telefonem. Ačkoliv platforma bude dostupná i přístrojům s technologií NFC, případně mobilním telefonům se pasivními nálepkami (v podstatě tagy), podle MasterCard tkví největší potenciál právě v mobilním placení prostřednictvím internetu. Jediné, co zákazník bude potřebovat je stáhnout si příslušnou aplikaci (prozatím jsou v plánu verze pro Android, iOS a Windows Phone), zaregistrovat se a uložit všechny důležité informace do telefonu. Poté jen stačí nastavit několik aktivních kreditních karet a můžete platit.

Na tiskové konferenci bylo názorně předvedeno hned několik příkladů mobilního placení. Stačilo mobilním telefonem naskenovat QR kód z internetových stránek, přijmout platbu a aplikovat PIN. Internetový obchod poté přijme platbu a objednávka je zařazena. Velmi jednoduše tak lze kupovat spotřební zboží, vouchery, kredit u mobilních operátorů, dárkové certifikáty či jízdenky pro MHD.

MasterCard Mobile

Schéma konceptu MasterCard Mobile

Jak to bude fungovat?

  • Platby mobilním telefonem
  • Peněženku v chytrém telefonu lze použít napřímo, ale i v kombinaci s dalšími aplikacemi v telefonu, které umožňují pohodlnou, bezpečnou a rychlou platbu. Například v aplikaci jízdních řádů si zákazník vybere spoj a zaplatí prostřednictvím MasterCard Mobile jednoduchým zadáním mPINu. Jízdenku pak bude mít například v podobě QR kódu přímo v mobilu a nemusí nic tisknout.

  • Nakupování na internetu
  • MasterCard Mobile lze použít k platbě za nákup v internetových obchodech. Po standardním vytvoření nákupu na internetu zvolí uživatel metodu placení MasterCard Mobile. Nákup spáruje se svou peněženkou prostřednictvím vyfocení QR kódu nebo zadáním telefonního čísla. Poté dokončí platbu přímo na svém telefonu. Pro eShopy systém nabídne výhodné komerční podmínky a velmi jednoduchou a rychlou integraci do jejich webových stránek.

  • Darování a převody peněz
  • Dalším způsobem užití bude možnost zasílat příspěvky na dobročinné akce nafocením QR kódu z plakátu nebo obrazovky. Poplatková politika je v tomto případě pro dárce výhodnější, než například u DMS.

  • Drobným obchodníkům nahradí terminál
  • Podobně, jako při platbách mobilním telefonem, je možné použít peněženku i k přímé platbě u obchodníka. Obchodníkovi registrovanému do služby stačí zařízení s displejem (tablet, telefon, PC), na kterém při platbě ukáže QR kód zákazníkovi. Zákazník naskenováním kódu přenese platbu do svého telefonu, kde ji také dokončí. Obchodník dostane okamžitě po skončení platby informaci o výsledku transakce na své zařízení.

    „Tento postup je vhodný zejména pro malé obchodníky, pro které nemá provozování standardního platebního terminálu smysl. Obchodníkovi bude stačit telefon, PC nebo tablet, které poslouží jako klasický platební terminál. Tedy i lidé bez hotovosti budou moci nakoupit a jednoduše zaplatit díky MasterCard Mobile,“ upřesnil Miroslav Lukeš.

MasterCard Mobile

Placení bezkontaktní nálepkou

Služba MasterCard Mobile bude spuštěna na konci roku 2012 s počáteční sadou integrovaných případů použití a připojených obchodníků. Všechny tři společnosti podílející se na službě budou společně rozšiřovat tuto sadu o další zajímavá použití tak, aby se maximálně rozšířil počet míst, kde je možné tuto bezpečnou a pohodlnou metodu platby využít. Nás by ale stejně více zajímalo komerční spuštění NFC plateb v partnerství s MasterCard. Myslíte si, že mají podobné mezikroky, kde se standardní NFC nevyužívá, smysl?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze