Jak se platí mobilem u ČSOB a T-Mobilu?

7

T-Mobile se svojí MyWallet a Československou obchodní bankou pilotně zkouší NFC platby. A nějaký ten týden je zkoušíme už i my. Pojďte si přečíst, jak to celé funguje.

O pilotu, který chystal T-Mobile ve spolupráci s ČSOB, jsme psali už před nějakým tři čtvrtě rokem. A spekulovat se o něm začalo dokonce ještě o dva měsíce dřív. Nicméně realizace nabrala trochu pomalejší obrátky, než se čekalo: ze začátku byli do pilotu nasazováni jen zaměstnanci ČSOB a T-Mobile. Každopádně teď už je to naopak pár týdnů, co si NFC platby od největšího českého operátora a druhé největší české banky zkoušíme na vlastní kůži i my. Jak to celé šlape?

Vyplňování, papírování a NFC SIM karta

Bohužel celý proces NFC plateb je docela věda, takže pro zřízení služby nestačí jen kliknout někde v internetové samoobsluze. Fungování pilotu se principiálně neliší od toho, jak fungují NFC platby u O2 a GE Money Bank. Jako první je třeba vyřešit právní záležitosti. Po vyplnění registračního formuláře na webu jsem tedy musel do jednoho týdne vyrazit na pobočku banky, kde jsem podepsal smlouvu o vydání NFC platební karty. ČSOB k tomu vyškolila zaměstnance na sedmi pobočkách (tři v Praze plus po dvou v Brně a Ostravě), měli jste tak alespoň jistotu, že když k podpisu smlouvy na pobočku dorazíte, vše proběhne bez problémů (a ne jak u pilotu Komerční banky, kde zaměstnanci většiny poboček tři písmena NFC vedle sebe v životě neslyšeli).

Pozvánka
Pozvánka k pilotu dorazila do emailu

Vůbec celkový přístup banky i operátora na to, že se jednalo o pouhý pilot, byl velice důkladný, jak můžete vidět třeba na webu platbymobilem.cz.

Registrace Registrace Registrace Registrace Registrace
A pak už jen ve čtyřech krocích vyplnit velmi pěkný formulář na webu

Do měsíce pak měl dorazit ještě balíček s telefonem a NFC SIM kartou, reálně to ale netrvalo ani dva týdny. T-Mobile totiž každému účastníkovi pilotu poslal rovnou i Samsung Galaxy S4 (s doplatkem 5 990 Kč) nebo Galaxy S4 mini (za korunu), čímž si zajistil, že nenastanou problém v kompatibilitě telefonů.

Registrace
Telefon se SIM kartou dorazil ani ne dva týdny po podpisu smlouvy

Pak už stačilo do telefonu novou SIM kartu vložit, zaktivovat ji a stáhnout si (ne přes Wi-Fi, ale přes mobilní připojení, jinak to nešlo) aplikaci MyWallet. Tu pak nainstalovat, odsouhlasit obchodní podmínky, zaktivovat (což pár minut trvalo) a zadat PIN kód.

T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet
Aplikaci na Google Play nenajdete, dá se stáhnout pouze z telefonu přes data

Mezitím se můžete v krátkosti dozvědět, jak aplikace MyWallet funguje. Jak vidíte, aplikace je opravdu povedená nejen graficky.

T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet
Průvodce aplikací MyWallet

V tu chvíli už bylo všechno připraveno pro stažení samotné platební karty, které se provedlo několika kliknutími a následným zadáním telefonního čísla a aktivačního kódu na webu banky. Během několika málo minut pak karta už dorazila do telefonu a mohl jsem vyrazit na nákupy.

T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet
Nahrání platební karty vzduchem je otázkou deseti minut, dorazí vám i potvrzovací SMS

Vše tak, jak čekáte, ale v povedeném hávu

A jak funguje samotná aplikace a placení přes NFC? Naprosto standardně. Po spuštění aplikace a zadání PIN kódu k aplikaci uvidíte platební kartu a můžete vyvolat platbu. Všechno doprovází skutečně povedené grafické efekty a animace. Stále platí, že PIN ke kartě na terminálu zadáváte pouze při platbách nad 500 Kč, změnit ho ale bohužel nejde, musíte se smířit s tím, co vám přijde poštou.

T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet
Takhle bude v aplikaci vypadat vaše platební karta

Samozřejmě je ale možné kartu přepnout i do automatického režimu, kdy před platbou nemusíte aplikaci spouštět a platbu autorizovat zadáním PIN kódu k aplikaci, ale stačí jen odemknout displej. Tomu T-Mobile říká Rychlá karta, a samozřejmě v případě, že byste měli v aplikaci karet víc, tak si můžete vybrat jen jednu.

T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet
Rychlá karta aneb platba do 500 Kč jen s odemknutým displejem

Po provedení transakce se zobrazí výsledná částka. V detailech karty si pak můžete zobrazit i kompletní historii transakcí, uvidíte částku a datum.

T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet
Provedená transakce a jejich historie

Jedinou nevýhodou je, že v aplikaci MyWallet si nemůžete zobrazit úplné číslo karty a CCV kód, tudíž s kartou nemůžete platit na internetu ani nikde jinde, prostě bezkontaktně pouze v telefonu. Rozhodně ale nejde o nějaký zásadní problém, k účtu určitě budete mít vždycky i klasickou platební kartu.

T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet T-Mobile MyWallet
Součástí aplikace je i povedená a podrobná nápověda

Na pilot až moc povedené

Po pár týdnech placení jsem nenarazil na žádný problém, a stále mě fascinuje, jaké detaily u pilotu T-Mobile a ČSOB vyladili. Skutečně mi připadá velká škoda, že se jedná jen o pilot pro nějakých pět set lidí. Na druhou stranu je vidět, že T-Mobile by nejspíš s komerčním nasazením NFC plateb zas tak velký problém neměl. Na celkové hodnocení pilotu je ještě brzy, ale první stovka testujících (zaměstnanců ČSOB a T-Mobile) v dubnu utratili téměř 190 000 Kč. Oficiálně ale pilot běží teprve od začátku července do konce roku, a každý z testujících je povinen provést alespoň 4 transakce měsíčně, takže se objem plateb určitě ještě pořádně zdvihne.

Těšíme se, že třeba příští rok T-Mobile přistoupí k nějaké už komerčnější aplikaci NFC plateb, pilot je bohužel už uzavřený. A mimochodem, nenajde se mezi našimi čtenáři též některý z 500 účastníků pilotu?

Diskuze ke článku
Martin
Veruze najde :)

Nie sice konkretne ja, ale priatelka tento pilot uz asi mesiac a pol vyuziva. Objednala si S4 mini a uz veselo bezkontaktne mobilom plati, napriek tomu, ze bezkontaktne karty predtym odmietala. Predajcovia su kazdopadne na platenie mobilom zvyknuty, alebo im je to jedno, pretoze prekvapivu reakciu sme zazili len raz, v jednom fotolabe.

Momentalne cakame, ci nahodou MyWallet nerozhodi update S4 Mini na KitKat, ktory ma co chvila prist. Podla podpory banky nie, tak uvidime.

Dufam ale, ze tento pilot bude zakonceny spustenim ostrej prevadzky NFC platieb, pretoze odladene to maju fakt dobre. Ani pri aktivacii, ani pri pouzivani sme nenarazili na ziaden problem. A kedze pocet bezkontaktnych terminalov stale rastie, platit sa uz da fakt skoro vsade.
Magda
Používám NFC platby u ČSOB už od začátku června a už teď se děsím toho, co s NFC platbami bude po skončení testování. Parádání věc, rychlé pohodlné, bez problémů - nemůžu než souhlasit se článkem.
Filda
Je pěkné jak autor vychvaluje uzavřený pilot NFC plateb, který jemu a dalším 500ti lidem nadělil mobil SGS4 mini za korunu. My ostatní, kteří jsme toto štěstí neměli si i nadále můžeme o NFC platbách nechat akorát tak zdát anebo už vážně změnit operátora i banku.
Vob
Používám NFC u GE a také funguje skvěle, již nepotřebuji plastické karty ani těžkou peněženku:) Jsem fanouškem NFC a věřím, že brzy již služba bude dostupná každému bez ohledu jaký je operátor...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze