Isis: mobilní peněženka pro USA startuje

2

Amerika se v pondělí dočkala už druhé mobilní peněženky. Tentokrát za ní ale nestojí Google, nýbrž joint venture největších operátorů: AT&T, T-Mobile a Verizon. Bude to fungovat?

Zatímco na českém písečku vzniká Czech Wallet, ve USA vytvořili tři největší operátoři společný podnik pod názvem Isis. V pondělí byl spuštěn testovací provoz ve dvou amerických městech: Salt Lake City a Austinu. Otázkou ale zůstává, zda se projektu, na rozdíl od Google Wallet, podaří masově uspět.

Tentokrát se nemusíte bát, že by se Isis snažil placení nějak obcházet, jako se to děje u podobných projektů. Funguje na NFC standardu, kdy partnerem, který zajišťuje samotnou platební kartu, je Visa i MasterCard. Zaplatíte tedy všude, kde bude bezkontaktní terminál: MasterCard PayPass nebo Visa PayWave.

Platba u terminálu
Placení probíhá naprosto standardně přes NFC

Pokud si necháte vyměnit SIM kartu za tu se secure elementem, budete na ní mít nahranou kartu Isis Cash Card, hned s 10 dolary. Pokud si ji dobijete, získáte dalších 15 dolarů. Kromě toho si můžete ale přiřadit i kartu banky Chase nebo American Express. To znamená v podstatě velmi podobný systém, jako v případě českého O2 a již spuštěného placení mobilem ve spolupráci s Visou a Komerční bankou.

Isis jde ale ještě dál a integruje i věrnostní řešení. V praxi to bude fungovat tak, že tam, kde uvidíte samolepku Isis Pay & Save, obchodník bude mít speciální terminál, který vás při placení identifikuje a nabídne vám třeba slevu na kávu.

Isis koncept Isis koncept Isis koncept
Povedené scénáře, jak může Isis fungovat a jaké benefity přinést

Vše samozřejmě zastřešuje aplikace pro Android, přes kterou budete nejen ovládat platební karty nebo si měnit PIN, ale hlavně budete dostávat akční nabídky od obchodníků, aplikace bude umět číst i tagy (se slevami) z plakátů.

Aplikace Isis
Aplikace s platebními a věrnostními kartami pro Android

A jak limitovaný provoz probíhá? Kromě již zmíněných měst a operátorů je aktuálně 9 telefonů, které Isis podporují, do konce roku by jich mělo být dvacet. Pokud některý z těchto telefonů máte, třeba HTC One X, stačí si dojít pro NFC SIM kartu, stáhnout aplikaci a můžete platit. Uvidíme, jak rychle se Isis rozšíří i do zbytku Spojených států.

Musí se uznat, že Isis zatím vypadá jako životaschopný koncept. Uvidíme, jestli se mu podaří prosadit na americkém trhu, kde zatím Google se svou Wallet pohořel. Isis ale nemá největší problém, který Google ano: secure element je na SIM kartě, a ne v telefonu. Což se zatím ukazuje jako ta jediná správná cesta a myslí si to i banky. Každopádně, nemusíte mít pocit, že bychom tentokrát u nás byli oproti Americe nějak pozadu. Naopak.

Videa

Diskuze ke článku
Pepa
Zdar, v posledním CHIPu vyšel článek (Technický lexikon) o NFC, kde je názorně zobrazen secure element přímo v NFC čipu telefonu. Jde jen o některé typy? Měl jsem za to, že je většinou secure element na SIMce? Díky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze