Česká spořitelna startuje s platbami přes iPhone, zatím pilotně

3

Ledy se prolomily. Česká spořitelna začíná rozdávat vybraným zákazníkům speciální adaptéry k iPhonu a spouští druhou fázi testování mobilních plateb.

Česká spořitelna je v podstatě jediná, která se u nás bezkontaktními platbami pořádně zabývá. A teď přichází další krok, placení pomocí mobilního telefonu. Česká spořitelna tomu říká Mobilní platební karta.

V červenci letošního roku jsme zahájili pilotní fázi testování nové aplikace. Vzhledem k více než pozitivním ohlasům ze strany našich zaměstnanců-testérů nyní přicházíme za našimi klienty s žádostí o spolupráci. Naší snahou vždy bylo přinášet nové technologie, které jim zpříjemní život, ať se již jednalo o bezkontaktní platební karty či nyní o novou možnost platit mobilním telefonem. Pokud budou uživatelé s novou aplikací spokojeni, nabídneme ji všem našim klientům během několika následujících měsíců,“ uvedla Marie Hešnaurová, ředitelka odboru Rozvoj platebních karet České spořitelny.

Asi vás ale trochu zarazilo, že si vybrala zrovna Apple iPhone. Ne, ve spořitelně nemají k dispozici prototyp iPhonu s NFC, který by měl být představen v září. Zvolili cestu v podobě speciálního pouzdra iCarte od kanadské společnosti Wireless Dynamics, do kterého si vybraní zákazníci, kterým bude v druhé fázi pilotního provozu placení telefonem umožněno, budou muset svůj iPhone 4 nebo 4S obléknout.

iCarte iCarte
NFC pouzdro pro iPhone 4 a 4S

Tím to ale nekončí. Z AppStore si zároveň budou muset stáhnout aplikaci Mobilní platební karta, pomocí které bude probíhat komunikace s pouzdrem. V tom pak nechybí secure element, ve kterém bude uložena samotná platební karta VISA. S iPhonem v pouzdře a se spuštěnou aplikací pak bude možné platit u kteréhokoliv bezkontaktního terminálu tak, jako to jde dnes s bezkontaktními kartami. Do 500 Kč bez zadání kódu PIN, nad tuto částku už bude třeba. Můžete si ale vynutit zadávání PINu při každé platbě.

Vypadá to tedy, že se věci skutečně hýbou, i když jde stále jen o takové ukázkové řešení. Málokdo totiž bude chtít nosit iPhone v nepěkném pouzdře. Pro masové použití tak budeme muset stejně vyčkat na „iPhone 5“.

Diskuze ke článku
ferda
no když zvážím kolik je na trhu telefonů s NFC:
http://www.mobilmania.cz/default.aspcx/katalog-mobilu/sc-63-c-1/default.aspx?catalog=1&advsrch=1§ion=63
tak mně zaměření testů na iPhone s tím ošklivým pouzdrem připadá trošku ujeté ...
Houmr
To ž se mi víc líbí řešení GE a jejich samolepek. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze